Luxura
Luxura
JÓ HA TUDOD!
Luxura

Jó tudni!

A fehér bőrű embereket négy bőrtípusba sorolhatjuk 2-től 5-ig. A 2-es bőrtípus nem tartalmaz pigmenteket, így nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem tud barnulni. Az ilyen bőrtípusú emberek nagy valószínűség szerint hamar leégnek a napon.  A z 5-ös bőrtípus árnyalt, természetes módon tartalmaz pigmenteket, melyeket a leégés veszélye nélkül lehet barnítani. A 3-as és 4-es bőrtípus átmenetet képez a 2-es és az 5-ös típus között.

Fontos, hogy a szolárium használata előtt a vendég tisztába legyen bőre érzékenységének fokával. A vendég természetes napon szerzett tapasztalatai iránymutatóak lehetnek. A kérdésekre adott válaszok szintén segíthetnek abban, hogy a bőrtípust korrekten állapítsuk meg.

 

Milyen érzékeny a bőröd?

 

Válaszold meg az alábbi kérdéseket és írjd le a kapott pontokat.

 

1. Milyen színű a szem?

4. Sok szeplője van?

 

 

 

 

Világos kék/zöld/szürke

0

Pont-szám:

igen

0

Pont-

szám:

 

Kék/zöld/szürke

2

nem

4

 

Világos barna

4

5. Hogyan reagál a bőr, amikor nyár kezdetén néhány órát a napon tölt?

 

Sötét barna/fekete

8

 

2. Milyen a természetes hajszín?

Fájdalmasan leég, hámlik

0

Pont-

szám:

 

Vörös/szőke/barna

0

Pont-

szám:

Leég / enyhén hámlik

2

 

Közép barna

2

Kissé leég

4

 

Sötét barna/fekete

4

Nagyon enyhén lepirul

8

 

3. Milyen a természetes bőrszín?

Nem ég le

12

 

vöröses

0

Pont-

szám:

6. Milyen barna a bőr egy hét kifejezetten napos nyaralás után?

 

Fehér, de nem fakó/fénytelen

2

 

Nem vagy alig barnult le

0

Pont-

szám:

 

Fehér és bézs között

4

 

Kissé lebarnult

2

 

Fehér és barna között

8

 

Sötétre barnult

4

 

Világos barna/olíva szín

16

 

A bőr természetesen barna

8

 

Sötét barna

20

 

  

ÖSSZES PONTSZÁM BŐRTÍPUS 
< 12 2
12 - 18 3
19 - 25 4
26 - 40 5

 

Bőr - típus táblázat

Válaszd ki saját bőrtípusodat, és vedd figyelembe szoláriumozásnál az alábbiakat.

2-es típus 3-as típus 4-es típus 5-ös típus
Bőr színe:
nagyon világos
Bőr színe:
világos barnba

Bőr színe:
világos, közép barna

Bőr színe:
sötét barna
Anyajegyek: 
sok
Anyajegyek:
nagyon kevés
Anyajegyek:
alig

Anyajegyek:
nincs

Hajszín:
szőke vagy szőkés barna
Hajszín:
világos barna
Hajszín:
barna
Hajszín:
sötétbarna vagy fekete
Szem szín:
világos kék, zöld, szürke

Szem szín:
szürke, világos barna

Szem szín:
barna
Szem szín:
sötét barna
Leégés:
nagyon könnyen
Leégés:
könnyen

Leégés:
ritkán

Leégés:
nem valószínő
Barnulás:
enyhe
Barnulás:
mérsékelt
Barnulás:
gyors és mély
Barnulás:
nagyon gyors és mély

 

Kalkuláld ki saját szolirendedet ITT!Az egészséges barna bőr

A barnulás, a bőr védekező mechanizmusa az ultraibolya fény hatására. Bőrünk két fő rétegből, az irha és a hámrétegből áll.
A hámrétegben találhatóak a barnulásért felelős melanin termelő sejtek, a melanociták. A sejtek nyúlványai összeköttetésben vannak több hámsejttel, így juttatva el a festékanyagot a hámsejtekhez, ami bőrünknek egészséges, és esztétikus barna színt kölcsönöz.

 

Az ultraibolya sugárzás három részre, a hosszú hullámú UVA, a középhullámú UVB és a rövidhullámú UVC tartományokra osztható. Az UVA jut a legmélyebbre a bőrben, ez a sugárzás felelős a barna bőrszín kialakulásáért. Az UVB csak az el szarusodó hámrétegig, míg az UVC csak közvetlenül a bőrfelszínig jut. Az UVC sugárzás rendkívül káros hatású, de szerencsére ez földünkre csak nagyon kis mértékben érkezik, mert a kb.12km magasságban lévő ózon réteg, jelentősen megszűri.

A napozás és a szoláriumozás közötti legalapvetőbb különbség, hogy a szoláriumban ellenőrzött körülmények között, biztonságos sugárzástartalommal UVC sugárzás nélkül és bizonyos ideig barnulunk. A tűző napon nem ismerjük a sugárzás erejét, így nem is tudjuk meghatározni, hogy mennyi időt tölthetünk ott. A legfontosabb szempont azonban mindkét esetben a mértéktartás és az ésszerűség határainak betartása. A mértéktartó barnulással önmagában nem káros, hanem kifejezetten egészséges életmódot folytatunk.

Akár a nap, akár a szolárium adta lehetőségeket részesítjük előnyben, a mértéktartás legyen a legfontosabb szempont.

 

Az immunrendszer

Az egészség titkának egyre többen az immunrendszer megerősítését tartják. A természetes napfény így a szolárium is megnövelheti testünk ellenálló képességét.
Az immunrendszer, testünk védekező mechanizmusa, segít legyőzni a betegségek kialakulását. Az ellenálló képesség megerősítése tehát a betegségek kialakulásának megelőzésében játszik szerepet.

Azzal minden orvos és kutató egyetért, hogy a napozás természetes vagy mesterséges formájáról is legyen szó, "a túl sok, éppoly egészségtelen, mint a túl kevés".

 

A depresszió

Manapság egyre elterjedtebb betegség a depresszió.
A folyamatos szomorúság, lehangoltság, elesettségérzet, könnyen beépül a mindennapok szürke egyhangúságába. A problémák megoldása, az életmód megváltoztatása a saját fejünkben dől el, de hasznos segítség lehet a szoláriumozás vagy a napozás.

 

A napfény és a prosztatarák

A férfiakat fenyegető prosztatarák kialakulását is nagymértékben csökkenti a napfény és a szolárium. Ennek a betegségnek a kialakulásában is nagyon nagy szerepet játszik a beteg és a nap viszonya. Azok a férfiak vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, akik rendszeresen kerülik a napfénnyel való találkozást. A szolárium ennek a betegségnek a kialakulásánál is védelmet nyújthat.

 

A napfény és a mellrák

Bizonyított tény, hogy a rendszeres szoláriumozó és napimá dó nők között sokkal kevesebb a mellrákos megbetegedések száma. A mell az egyik leginkább takart, a napfénnyel legkevesebbet érintkező testrész. A legfrissebb kutatások szerint a kíméletes monokini és a szolárium jelentős védelmet nyújthat a mellrák kialakulásában. Ezzel a testrésszel azonban megfelelő óvatossággal kell bánni, mert a napfénnyel legkevésbé találkozó felületek, a leghajlamosabbak a leégésre.

 

A D-vitamin és a szív

Létfontosságú szervünk, a szív megbetegedésében is sajnos nagy szerepet játszik a nap és a szolárium nélküli életvitel. A közelmúltban látott napvilágot, hogy a szívbetegségek magas hányadáért a D-vitaminhiány tehető felelőssé. Egy nem reprezentatív felmérés szerint a szív és érrendszeri betegségben szenvedők majdnem 64%-ánál felismerhető a D-vitamin hiánya. Az európai ember számára a nyár a rövid ruhaviselet szezonja, elegendő szabadban tartózkodás mellett megfelelő biztonságot nyújt, de az őszi, téli, tavaszi szezonban ajánlott a rendszeres és ésszerű szoláriumozás.

 

Csontritkulás és D3 vitamin

Nyugat-Európa és Amerika számos klinikáján javasolják a szoláriummal való szoláriumlást a csontritkulásos be tegeknek. A csontok fő alkotóeleme a kalcium, melyet testünk a bevitt táp anyagokból nyer. Ennek a kalciumnak a felszívódásáért azonban az a D3 vitamin felel, mely a nap sugárzásából, illetve a szoláriumozásból keletkezik. A csontritkulás megelőzésére tehát kalciumban gazdag ételekre, D és D3 vitaminra, azaz napfényre vagy szoláriumoz ásra van szükség. A csontritkulás kialakulása a 40 év fölöt tieket érinti leginkább, de napjainkban már egyre több fiatal beteget is regisztrálnak.

 

A "gyógyító" szolárium

Már az ókori Egyiptomban több olyan tudományos kutatás látott napvilágot, mely egyértelműen bizonyította a nap által sugárzott fény, jótékony hatását. A tudomány fejlődése során egyre több bizonyíték született a napsugarak gyógyító hatásáról, míg egy Dán orvos, Dr.Niels Ryberg Finsen (1860-1904) megalkotta a mai szolárium ősét. A készüléket kifejezetten gyógyászati célokra fejlesztették ki, mely mesterségesen állított elő UV sugárzást. Az első "gyógyszoláriumokat" bőrgyógyászati laboratóriumokban tesztelték. Dr. Finsen az általa készített készülékkel,

több betegség gyógykezelését is eredményesen végezte. Az ilyen készülékek lámpái azonban Kevésbé hasonlítottak a mai szoláriumok lámpáihoz. A besugárzott területet, 20-30-40 perces időtartamokban kezelték, egy bizonyos bőrfelü letre koncentrálva. Az eredmények kimutatták, hogy sok betegségre gyógyító hatással bír az UV sugárzás és több betegség gyógyí tására alkalmas.

 

A bőrbetegségek és a szolárium

Manapság a bőrbetegségeket a média rendszeresen összeköt tetésbe hozza a szoláriummal. Pedig egyre több bőrgyógyász, pszichológus és kardiológus javasolja, ésszerű határok között a szoláriumot. A legfőbb probléma abban rejlik, hogy sokkal nézettebb egy műsor vagy olvasottabb egy újság, ha megjelennek benne veszélyekre figyelmeztető vagy esetleg, szerencsétlen sorsokat bemutató anyagok. A valóságban azonban egyáltalán nem rettenetes a helyzet!

 

A leglényegesebb ellentmondás abban van, hogy a rosszindulatú festékes bőrdaganatok, azaz a bőrrák a legnagyobb mértékben az 50 év fölöttieket veszélyezteti, míg a szépülésre szánt szolárium, pedig csak 20 éve létezik. Nem reprezentatív felmérések szerint, a bőrrákos megbetegedések esetében, a betegek mintegy 3.2%-a használt akár egyszer is szoláriumot, míg 36%-ánál megfigyelhető a genetikai hajlam, vagyis a rokonságban, előforduló daganatos elváltozás. A rákos betegek 71%-a érzékeny fehérbőrű, vagy születése óta bőrproblémáktól szenved. Az mindannyiunk számára világos tény, hogy a rosszindulatú, festékes bőrelváltozásban szenvedők száma az utóbbi 100 évben, a többszörösére nőtt, pedig szolárium stúdiók hazánkban csak 15-20 éve működnek.
Az eddigiekből egyértelműen kiderült, hogy nem a szolárium okozza ezeket a megbetegedéseket. De akkor mitől nőhet folyamatosan a megbetegedések száma? Mi változhatott meg ennyire az elmúlt száz év alatt? A Sun System kutatásai alapján most több alapvető, főképp bőrünkre ható, változást mutatunk be.

Kezdjük talán az ózon réteg védelmével, mely már egyálta lán nem nyújt akkora biztonságot mint száz éve. Az ózon réteg folyamatosan vékonyodik, a rajta keletkezett, időszakosan megnövő ózonlyuk mérete pedig, folyamatosan nő. Egyre kevésbé megszűrve ezzel a napból érkező UVC sugárzást.

Az alapvető öltözködési szokásaink is megváltoztak. Fürdőruháink, és nyári ruházatunk is alaposan megváltozott. A fürdőkalapot és fürdőharisnyát most a monokini és a mikrotanga jelenti. Míg anno a nyáron is a hosszúszoknya vállig érő kesztyű és széles karimájú kalap vagy napernyő védte a bőrt, ma a miniszoknya és a top enged teret a fénynek és a szemnek. És őseink talán nyaralni sem jártak olyan trópusi éghajatokra, amilyenekre mi járunk. Ahol még az ott élők is csak árnyékban és felöltözve képesek elviselni a napfényt. De mindezek előtt a legfontosabb változás a napon
tartózkodás és a napozásban látszik.
Száz évvel ezelőtt egyáltalán nem volt divat a napbarnított bőr, az emberek inkább fedett, árnyékos helyekre húzódtak a nap tűző sugarai elől. Csak a földeken, kültéri munkákat végzők barnultak le, de ők is, ha tehették árnyékba vonultak. Ma már divattá vált a barna bőr. Nyáron szeretünk minél többet a szabad ég alatt és főleg a tűző napon tartózkodni.

A napozás a nyaralás legalapvetőbb időtöltésévé vált. És egyre szélesebb körben, már fiatal korban is az egyik legvonzóbb szabadidős programnak bizonyul. Ezzel párhuzamosan elterjedtek a fényvédő faktoros kozmetikumok, melyek használatával, még többet napozhatunk, még tovább élvezhetjük a melengető sugarakat. Az utóbbi száz évben gyökeres változások mentek végbe, öltözködési, nyaralási és napozási szokásaink területén. Akár "ész" nélkül is ragaszkodunk a tűző naphoz nyaraláskor, mondván, hogy a kozmetikumok megvédnek. Tudnunk kell azonban, hogy ezzel bőrünket ellenőrizetlen mértékű sugárzásnak tesszük ki. De a napkerülő szolárium ellenes életvitel is bizonyíthatóan káros. Nagymértékben megnőtt azon betegségek száma, melyek a kevés napozás, vagy szolárium nélküli életvitelre vezethetők vissza. A napfény elengedhetetlen szükséglete életünknek. Az egészséges élet a változatos de mértéktartó életvitellel, az "ésszerű" határok betartásával érhető el.

 

Nyitva tartás:  Hétfő - Péntek: 08:00 - 20:00     |     Szombat: 09:00 - 20:00      |     Vasárnap: 10:00 - 18:00

LUXURA1     |     8200 Veszprém, József Attila u. 42.     |     +36 88 785 464

LUXURA2     |     8200 Veszprém, Török Ignác u. 02.     |     +36 88 326 373

Kövess minket a Facebook-on is!

TÉRKÉP